Türkiye ve dünyadaki üniversiteler arasında seçkin bir yer edinmeyi hedefleyen Üniversitemiz, 5467 sayılı Kanunla 01 Mart 2006 tarihinde kurulmuştur.

Üniversitemiz, başta bilimsel olmak üzere sosyal, kültürel, fiziki ve sportif alanlarda atılımlar yaparak “Gelişen Genç Üniversite” olduğunu ispatlamaktadır.

Üniversitemiz, “Kuzeykent Kampüsü”, “Tıp Fakültesi Kampüsü” ve “Eğitim Fakültesi Kampüsü” olmak üzere 3 kampüste hizmet vermektedir.

Üniversitemiz bünyesinde sayısı giderek artan seçkin akademik ve idari kadro, 13 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu ve 23 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

Ayrıca kampüs alanımızda 3 adet konferans salonu; 1 tanesi Eğitim Fakültesi Kampüsü’nde 2 tanesi de Kuzeykent Kampüsü’nde olmak üzere toplam 3 adet kapalı spor salonu; 1 kondisyon salonu; 1 UEFA kriterlerine uygun futbol sahası ve atletizm pisti, açık spor alanları, merkezi ve öğrenci laboratuvarları, 2 adet sosyal tesis ve Cide Konuk Evi bulunmaktadır.

Üniversitemiz Kuzeykent Kampüsü yakınında öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılayan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı merkezde 6 adet, Abana’da da 1 adet olmak üzere hizmet veren yurtlar bulunmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı bu yurtların dışında, özellikle Kuzeykent Kampüsü ve şehir merkezinde çok sayıda ve değişken donanımda özel öğrenci yurtları vardır.

Üniversitemizde İngilizce hazırlık ve İlahiyat Fakültesinde Zorunlu Arapça hazırlık eğitimi verilmektedir. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından verilen eğitim Turizm Fakültesi için zorunlu, diğer bölümlerimiz için ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir. Ayrıca yurt dışından gelen kursiyerler için Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) Türkçe eğitimi verilmektedir.

Üniversitemizde tiyatro, tarih, müzik, fotoğrafçılık, çevre gibi farklı alanlarda aktif olarak faaliyet gösteren öğrenci toplulukları ve öğrenci kulüplerimiz mevcuttur. Bu kulüp ve toplulukların sayısı ve faaliyetleri gün geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Üniversitemizin 81'i Erasmus+, 52'si Mevlana ve 143'ü ikili akademik işbirliği protokolü olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan toplam 276 üniversite ile anlaşması bulunmaktadır.

Bu protokollerimiz çerçevesinde meslek yüksekokullarımızdan mezun olan öğrencilerimiz, ikili protokolümüzün olduğu dünyanın dört bir tarafındaki üniversitelerde lisans tamamlama; lisans mezunu öğrencilerimiz de yüksek lisans eğitimi alma imkânına sahiptir. Yapılan anlaşmalarda beraber araştırma yapma, ortak proje yürütme, öğretim üyesi ve öğrenci değişimi de yer almaktadır.

İşbirliği Protokolü imzaladığımız üniversiteler ile Erasmus ve Farabi anlaşmalarımızın bulunduğu üniversiteler arasına yenilerini hızla ekleyecek olan Üniversitemiz, ‘Dünya Üniversitesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Fakülte, Enstitü, Yüksekokul ve Araştırma merkezleri ile Üniversitemiz öğrencilerine sunacağı eğitim imkânlarını sürekli çeşitlendirmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

Ayrıca; Üniversitemiz 2018 yılında Tabiat Turizmi ve Ormancılık alanında ihtisaslaşan tek üniversite olma özelliği kazanmıştır.

Üniversitemiz, üniversite hayatının karmaşa ve stresinden uzak sağlıklı bir biçimde doya doya yaşanabileceği teorik eğitimin pratiğe rahatlıkla dönüştürülebileceği, akademisyen-öğrenci iletişiminin en üst seviyede olduğu, mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyacağınız dinamik bir üniversitedir.